France 6 september - 16 september 2022 25°C
|
Rondrit door Frankrijk Cambrai - Versailles - Beaune - Dijon - Reims - Compiègne
|
Cambrai Hotel - Chateau de la Motte Fenelon
|
Station en winkelstraten van Cambrai.
|
Stadhuis van Cambrai en de Place Aristide Briand
|
Fondation Vanderburch, een organisatie om arme meisjes op te vangen en te onderwijzen, reeds in 1627 gefinancieerd door François Vanderburch. Het Belfort van Kamerijk werd door Mannasses, de bisschop van Kamerijk, in 1095 vernielend. Het werd heropgebouwd in 1207 maar dan was het keizer Hendrik VII van het Heilige Roomse Rijk, waartoe het prinsbisdom Kamerijk behoorde, die de toren liet vernielen. In 1395 kreeg Kamerijk officieel de toestemming een belfort te hebben. Dat werd de toren van de Sint-Maartenskerk, in gotische stijl gebouwd tussen 1447 en 1474. De kerk werd echter vernield tijdens de Franse Revolutie maar de toren bleef gespaard.
|
De Kapel van de Jesuieten is een kerk in barokstijl, gebouwd in 1679 en bevindt zich naast het Jesuietencollege. De Kathedraal Onze-Lieve-Vrouw van Genade werd in 1150 gebouwd als abdijkerk. De benedictijnenabdij van het Heilig Graf ontstond in de 11e eeuw. De oorspronkelijke abdijkerk werd een aantal keren verbouwd, tot eind 17e eeuw een volledige nieuwbouw werd opgetrokken. De Franse Revolutie betekende in 1791 het einde van de abdij. In 1792 werd de klokkentoren afgebroken maar de kerk kon gered worden.
|
De Porte de Paris is een overblijfsel van de vestigingswerken van de stad Cambrai .Gebouwd om de zuidelijke ingang van de stad Cambrai te beschermen , werd deze poort in de 14de- eeuw herbouwd. In 1339 , midden in de Honderjarige Oorlog , werd Cambrai belegerd , maar gaf zich niet over aan de Engelsen. Aan het einde van de eeuw werd echter besloten om de omheining te versterken. Het ensemble Saint Luc is gehuisvest in de gebouwen van kostschool "Passy - Frayennes" die werd opgericht in 1904 door " de broeders van de Christelijke scholen ". Dit was net op het moment dat politieke gebeurtenissen in Frankrijk de religieuzen verdreven door de Combes- wet (scheiding van kerk en staat).
|
Cambrai "au clair de la lune"
|
Versailles Hotel Ibis Chateau Duplex A86 is een geboorde tunnel van 10 km voor personenauto's ten westen van Parijs die deel uitmaakt van de tweede ringweg rond de stad, de A86/Super-périphérique parisien. Het traject loopt van de voorstad Rueil-Malmaison naar Vélizy-Villacoublay. Vélizy-Villacoublay ligt naast Versailles. Het ondertunnelde gebied is vooral stedelijk gebied, al liggen er ook een paar parken boven Duplex A86. Het is de langste tunnel, die geheel in Frankrijk ligt.
|
Versailles Hotel Ibis Chateau Het Kasteel van Versailles gebouwd in 1624 door Lodewijk XIII en uitgebreid door zijn zoon Lodewijk XIV. Gedurende het ancien régime was Versailles de hoofdzetel van het absolutisme. De stad wordt beheerst door het kasteel en door de lanen die naar het kasteel leiden.
|
Marché Notre-Dame en Les Halles de Versailles
|
Place Saint-Louis en Cathédrale Saint-Louis, de eerste steen van het gebouw werd gelegd op 12 juni 1743 door koning Lodewijk XV
|
Station en Stadhuis van Versailles
|
Beaune Beaune Hotel
|
Notre-Dame de Beaune, is een beroemde basiliek in deze Bourgondische stad. Het is in de twaalfde eeuw dat de hertogen van Bourgondië, die het parlement in deze stad houden, beslissen om dit religieuze gebouw te bouwen dat aan de Maagd is gewijd. Door de eeuwen heen is het versierd met nieuwe kapellen zoals die van Saint-Léger met zijn muurschilderingen uit de eerste helft van de zestiende eeuw. Aan het einde van de zestiende eeuw werd de gotische torenspits vervangen door een keizerlijk dak. Van binnen ontdekken we de schoonheid van de architectuur.
|
Het Hôtel des ducs de Bourgogne de Beaune is een 14e-eeuws paleis waarin nu het Bourgondische wijnmuseum is gevestigd, een museum over Bourgondische wijnen, opgericht in 1938. Het paleis is sinds 5 april 1924 geklasseerd als historisch monument.
|
Bourgondische specialiteiten, "du pain, du vin.... et de la viande"
|
La Moutarderie Fallot, een onafhankelijk Bourgondisch huis sinds 1840, dat de knowhow van de mosterdmaker heeft kunnen behouden, namelijk het malen van de zaden met een stenen molen die alle smaakkwaliteiten van de pasta behoudt.
|
De voormalige Carmel de Beaune is een prachtig staaltje architectuur. Dit gebouw was vroeger een klooster, het werd herbouwd van 1819 tot 1824. De prachtige façade van het gebouw is een architectonisch meesterwerk. Daarop zie je een plaquette die de passage van koning Lodewijk XIV aangeeft.
|
Hotel Dieu des hospices de Beaune, is een liefdadigheidsinstelling opgericht in 1443 door Nicolas Rolin als een armenhospitaal in Beaune.
|
Na het einde van de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) tussen de Bourgondische Nederlanden en Frankrijk, heerste er in Frankrijk grote armoede en hongersnood. Deze hongersnood kostte in Beaune alleen al aan drie vierde van de inwoners het leven. In het licht van die situatie besloten Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië Filips de Goede, en zijn vrouw Guigone de Salins op 4 augustus 1443 om een hospitaal voor armen te bouwen. Op 1 januari 1452 werd de eerste patiënt in het centrum verzorgd. Ouderen, invaliden, wezen, zieken, zwangere vrouwen en armen hadden er van de middeleeuwen tot in de 20e eeuw gratis toegang. In 1459 wordt door Rolin de orde Sœurs Hospitalières de Beaune opgericht, die een kloosterleven combineren met de hulp aan de armen. Gedurende eeuwen was het Hôtel-Dieu hun werk- en woonplaats. Het werk van schilder Rogier Van der Weyden (1400 - 1464) heeft, het Laatste Oordeel is tentoongesteld in het Hospices de Beaune. Het bestaat uit negen panelen waarvan enkele nog in hun originele lijst. Oorspronkelijk bestond het hele werk uit olieverf op eiken panelen, later werden gedeelten op doek overgebracht. Rogier van der Weyden schilderde het hoogstwaarschijnlijk tussen 1445 en 1450.
|
De avond afsluiten op het terras van Hotel Beaune.
|
Dijon Hôtel de Paris Arc de triomphe aan de Porte Guillaume dateert uit de 18e eeuw en is gebouwd opde plaats van een oude middeleeuwse poort.
|
Het centrum van Dijon bevat een aantal prachtige herenhuizen en smaakvolle gevels uit de vijftiende eeuw. Hiertussen bevinden zich enkele sjieke hotels waar alle luxe vanuit straalt en een aantal leuke winkels.
|
Paleis van de hertogen van Bourgondië, staat midden in het centrale deel van Dijon. Het paleis is gelegen aan de Place de la Libération. Tijdens de Franse revolutie werd het plein omgedoopt tot Place d’Armes en tijdens de Tweede Wereldoorlog droeg het de naam Place du Marechal Petain. Tegenwoordig is het paleis toegankelijk voor publiek, aangezien het Museum voor Schone Kunsten er gelegen is. De kamers die tegenwoordig vol staan met uitmuntende kunstwerken uit de geschiedenis, waren eens het onderkomen van invloedrijke personen als Jan zonder Vrees (Jean sans Peur), Filips de Goede (Philippe le Bon) en Karel de Stoute (Charles le Téméraire). Vervolgens hebben er later weer koningen en gouverneurs geresideerd. In het paleis zijn een aantal fraaie bezienswaardigheden te bespeuren, zoals de ‘Salle des Etats’ waar belangrijke besluiten werden genomen en feesten werden gevierd.
|
Het stadhuis is gelegen in het paleis van de hertogen van Bourgondië aan de Place de la Liberté. Grand Theatre, ingehuldigd in 1828. De Saint-Étienne-kerk is een voormalige, in onbruik geraakte katholieke kerk. De kerk dateert uit de 15e eeuw en werd in de 17e eeuw gerestaureerd. De huidige façade in jezuïetenstijl stamt uit de 18e eeuw.
|
In het oude centrum van de stad bevindt zich de Notre-Dame de Dijon. Al in de dertiende eeuw werd er begonnen aan de bouw van deze rooms-katholieke kerk die later veel aanzien zou genieten. Zo wordt de constructie nog altijd bewonderenswaardig genoemd voor de periode waarin het is gebouwd. Zowel van binnen als aan de buitenzijde is er veel aandacht besteed. Buiten zie je bijvoorbeeld zo’n 51 waterspuwers aan de westelijke gevel. De klok, genaamd de Jacquemart, op de toren met bijbehorende bellen laten elk uur en ieder kwartier van zich horen. Binnen wordt de aandacht vooral getrokken naar het beeld van ‘Notre Dame de Bon-Espoir’ Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop.
|
Maison Maillard is één van de meest opmerkelijke herenhuizen in renaissancestijl uit de 16e eeuw in Dijon. Dit herenhuis werd in 1561 gebouwd voor Jean Maillard, burgemeester van Dijon, met een opmerkelijke rijk gebeeldhouwde gevel. Het bovenste niveau van de gevel en de gevel van de binnenplaats worden toegeschreven aan de meubelmaker en Comtois-architect Hugues Sambin (1520-1601).
|
Middeleeuwse herenhuizen
|
De Eglise Saint-Philibert, een in onbruik geraakte kerk, is gebouwd in de twaalfde eeuw en is het enige romaanse religieuze gebouw in Dijon, met uitzondering van de veranda, de noordelijke kapellen en de stenen klokkentoren in gotische stijl die dateert uit het begin van de zestiende eeuw. De Kathedraal van Dijon is een gotische kathedraal, gewijd aan Benignus van Dijon en gebouwd tussen 1280 en 1325. Benignus van Dijon staat bekend als de eerste bisschop van Dijon en wordt de Apostel van Bourgondië genoemd.
|
Filips de Stoute wilde nabij Dijon een grafkerk voor alle leden van het huis Valois, waartoe hij behoorde, die zich kon meten met die van het huis Capet in Saint-Dénis. In 1388 werd de kerk ingewijd en betrokken de monniken het klooster. Nadien werd er tot ver in de vijftiende eeuw gewerkt aan de verdere verfraaiing van het klooster. Door vernielingen in 1793 tijdens de Franse Revolutie is veel verloren gegaan. De Mozesput met de beelden van een calvarie - het belangrijkste werk van Claus Sluter, beeldhouwer van Hollandse origine is bewaard gebleven. De opdracht voor de Mozesput is afkomstig van Filips II van Bourgondië. Het zeven meter hoge beeld laat verschillende personages uit het Oude Testament zien. Zo kun je er de profeten Zacharia met pen en inkt), Jeremia met boek, David met harp en Moses met de tien geboden, Daniël met zijn vinger wijzend op de tekst en Jesaja met zijn attributen aan de riem er duidelijk uithalen.
|
Reims Hotel des Arcades in de Passage Subé. De Fontaine Subé, ingehuldigd in 1906, bevindt zich in het stadscentrum, op de Place d'Erlon, het is gerestaureerd in 2016.
|
De Cathédrale Notre-Dame de Reims is een kathedraal uit de 13e eeuw in de Franse stad Reims. Het is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk. De kathedraal is historisch van belang omdat hier de koningen van Frankrijk werden gekroond en de episode met Jeanne d'Arc zich hier afspeelde.
|
Achterkant van de kathedraal Le Trésor, een overblijfsel van het kathedraalkapiltel, deze constructie dateert uit de 12e eeuw en was voorbehouden voor de penningmeester die de uitgaven moest controleren en waken over de schatten van de kathedraal (relieken, lithurgische voorwerpen en preistergewaden)
|
Het Reims Opera House, van oudsher bekend als het Grand Théâtre, werd in 1873 gebouwd. Hotel de la Salle werd vanaf 1545 gebouwd door Henri Choilly, een rijke lakenhandelaar. Het droeg opeenvolgende namen, Hôtel des Sacqs de la Hérissandière, Hôtel de la Cloche Perce, vóór de familie La Salle het in 1609 kocht. Het was hier dat Jean-Baptiste La Salle zijn eerste dertien jaar van 1651 tot 1664 doorbracht en later zijn fortuin wijdde aan het schoolapostolaat voor de kansarmen, door de oprichting van het Instituut van de Broeders van de Christelijke Scholen.
|
De expeditiekelder van Mumm, bekend als Le Cellier, is een voormalige plaats van champagneproductie, momenteel een cultureel centrum.
|
Reims = Champagne
|
Compiégne Hotel de Flandre Pont Louis XV over de Oise werd gebouwd in 1943. Place de l'Hotel de Ville, met het stadhuis dat een gotische gevel en een opvallende klokkentoren heeft. Het ruiterstandbeeld dat centraal in de gevel staat is van Lodewijk XII. Elk kwartier wordt de klok geluid door de drie “Picantins” in de gevel voor de torenspits. In het midden van het plein staat het standbeeld van Jeanne d'Arc. Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453) werd Compiègne diverse malen belegerd en viel het beurtelings in handen van de Bourgondiërs en de troepen van de Franse koning. Jeanne d'Arc werd er gevangen genomen.
|
Église St.-Jacques waarvan de bouw in 1235 begon. Vanwege de ligging op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella noemde Blanche de Castille de kerk Saint-Jacques-le-Majeur.De kerkramen komen uit de negentiende eeuw en geven de voornaamste gebeurtenissen van de stad weer. Het orgel uit de achttiende eeuw is 2000 pijpen groot.
|
Het Kasteel van Compiègne is gebouwd door koning Karel V (1338-1380), en heeft in de achttiende eeuw definitief vorm gekregen onder Lodewijk XV en Lodewijk XVI. Lodewijk XIV en Lodewijk XV hielden er grote feesten. Ook Napoleon I en Napoleon III hielden er hof. In de Eerste Wereldoorlog was het Franse hoofdkwartier er een tijd gevestigd. Het plein voor het kasteel is de startlocatie van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Twee schilderijen van Louise-Marie d’Orléans en van de 22 jaar oudere Leopold I, die in de kapel van het kasteel in 1832 tegen de zin van Louise-Marie trouwden. De Belgische koning was protestant, de Franse prinses devoot katholiek. Voor Louise-Marie was de plechtigheid het begin van een triest en eenzaam leven. Tot aan haar vroege dood zou ze dagelijks haar moeder schrijven.
|
De Eglise Saint-Pierre werd in de 12e eeuw gebouwd om te dienen als landelijke kapel voor de bewoners van het landbouwdomein van de abdij van Saint-Corneille. Het is het oudste gebouw in Compiègne. Aan het begin van de 17e eeuw vestigde de orde van de Miniemen zich daar en bouwde de gebouwen van hun klooster ernaast. De abdij van Saint-Corneille, gesticht in 877 door keizer Karel de Kale, dankt zijn reputatie en rijkdom aan de relikwieën van de heiligen Corneille en Cyprianus die daar zijn gedeponeerd. Vier koningen van Frankrijk worden er gekroond, drie van hen zijn er begraven. De abdij, die in de 12e eeuw onder de monastieke heerschappij van Sint-Benedictus kwam, beleefde toen een periode van grote welvaart.
|
De Salles de Saint-Nicolas zijn een voormalig Hôtel-Dieu. In de 12e eeuw werd het Hôtel-Dieu Saint-Nicolas, een liefdadigheidsinstelling waar om godswil armen, zieken, ouderen en wezen worden verzorgd, opgericht aan de monding van de brug die de oversteek van de rivier mogelijk maakt, vlakbij het koninklijk kasteel waarvan een enorme ruïne overblijft. Het zou een eerste stichting van de abdij van Saint-Corneille zijn geworden. De Toren van Beauregard is een overblijfsel van het paleis van Karel II de Kale, koning van Frankrijk van 843 tot 877. Hij liet hier een nieuw kasteel bouwen, aan de oevers van de Oise.
|