2004 - 20 jaar Burgemeester Spans I
   

Paul Spans – of Spans I zoals zijn officiële titel luidt – is in augustus van dit jaar twintig jaar “burgemeester” van de Mechelse volkswijk Katanga. 

Paul Spans is 73 jaar oud maar nog heel jong van hart, door zijn bescheidenheid is hij bij alle leden van de vzw KG Katanga een graag gezien man: “Op Paul kunnen wij altijd rekenen, hij is altijd ter beschikking en is een echte duivel-doet-al”.

Als burgemeester waakt hij tijdens de kermis over de goede gang van zaken en helpt hij mee bij de organisatie. ‘s Morgens vroeg is hij er steeds als de kippen bij om met zijn dochter Marcella de tent op te ruimen en de eerste klanten van drank te voorzien.  Daarnaast stapt Paul in vol ornaat op kop van elke stoet, die ter gelegenheid van de kermis door de wijk trekt.

Tijdens het jaar is hij actief als bode, Paul haalt samen met zijn vriend Albert de lidgelden op en zorgt ervoor dat de leden de briefwisseling tijdig ontvangen.

Paul is een bekend persoon in Mechelen, hij werd geboren in de wijk Hanswijk de Brecht. Op 14-jarige leeftijd ging hij in de leer als kappersjongen en nadien stapte hij over naar de brouwerij Lamot waar hij 30 jaar heeft gewerkt. Sinds 1988 is hij met pensioen maar niet voor de vzw want daar is hij nog steeds één van de actieve bestuursleden. In 1994 bij de viering van 10 jaar Spans I werd het feestvarken tijdens de jaarlijkse kermis in de bloementjes gezet en mocht hij een geschenk ontvangen van zijn toenmalige collega burgemeester van de Stad Mechelen, Jos Vanroy, in zijn onnavolgbare stijl bedankte Paul op zijn beurt de burgemeester met twee klinken zoenen. Wat staat ons dit jaar te wachten?