1933 - Het ontstaan

Er was eens (zegge 1933) ... in de wijk achter "de kleine Malinwa" een jongeman, die met het idee rondliep om een feestje te bouwen. Deze jongeman, Louis Jacobs, zocht enkele van zijn vrienden op en samen besloten zij eens flink uit de bol te gaan. 

Onder de blote hemel, met enkele bakken bier en wat muziek, werd de start gegeven van iets wat zou uitgroeien tot een welvarende geburenkring. De eerste bestuursleden Louis Jacobs, René Stok en Jef den Brutte organiseerde dit eerste feestje op het "pleintje" met een toog in open lucht en een kuip met ijsblokken uit de ijsfabriek om het bier koel te houden. Franske Van Doren zorgde met zijn harmonica voor de muzikale begeleiding. 

Enkele jaren later werd het bestuur uitgebreid met Jef Van Deyck, Louis Ruys en Jefke Van den Eynde. De bakken bier ruimden plaats voor een overdekte tapinstallatie en een Jazzorkest zorgde voor de ambiance. Ja, aan ambiance ontbrak het in die tijd ook niet, alle huizen werden versierd en in de straten zat men buiten papieren bloemen te maken voor de bloemenstoet, die toen reeds bestond. 

De kermis breidde zich uit over de ganse Liersesteenweg van de Eikestraat tot aan de kazerne ; overal stonden er molens, schietkramen en andere kermisattracties, in een latere fase is de Liersesteenweg weggevallen en gingen de mensen van de Oude Liersebaan hun eigen weg op, maar Katanga bleef groeien.