Baltische Staten 2014 MSC POESIA
|
Ontspanning aan boord
|
Dek 7 : op zonnige en mistige dagen
|
Stockholm Stockholm is een bijzondere stad, water is de verbindende factor. Stockholm bestaat uit meer dan 10 eilandjes, maar voordat u daar bent heeft het schip al ontelbare eilandjes gepasseerd. De stad telt met zijn randsteden bijna 1.8 miljoen inwoners.
|
De Haven van Stockholm.
|
Kungliga Slottet (het Koninklijk Paleis) ligt op het eiland Gamla Stan en is het oudste nog steeds dienst doende paleis ter wereld. Al in de 13e eeuw werden de eerste fundamenten gelegd voor dit paleis, toen 'Tre Kronor' (Drie Kronen) geheten. In 1697 echter werd het hele paleis in de as gelegd en werd er met de bouw van het nieuwe begonnen. Pas in 1754 werd het hele gebouw voltooid. Het paleis heeft 609 kamers.
|
Riksdag (Rijksdag) is het Zweedse parlement. Het gebouw staat op het eiland Helgeandsholmen.
|
|
Stadshuset (stadhuis) is zowat het visitekaartje van de stad geworden. Dit gebouw aan het water heeft een hoge toren van 106 meter met een windwijzer en de drie gouden kronen van het Zweedse wapen.
|
Gamla Stan, de oude stadswijk, hier is Stockholm ontstaan en tijdens de middeleeuwen was dit de volledige stad. Nu nog zijn de smalle straatjes gebleven en heerst er een aparte sfeer.
|
Finse kerk, achter deze kerk vind je op een verscholen pleintje het kleinste standbeeld van Stockholm.
|
Tallinn Haven van Tallinn
|
Paks Margareeta (Dikke Margareta) is een kanontoren aan de stadsmuur van de oude binnenstad van Tallinn (Estland) met een doorsnee van 25 meter.De toren werd gebouwd in de jaren 1518-1529 maar kreeg zijn bijnaam pas in 1842. Men volgde bij het versterken van Tallinn het systeem van de Nederlandse vestingen. De grote afmetingen waren bedoeld om eventueel voorbijvarende zeelui af te schrikken en hun ervan te overtuigen dat de stad onneembaar was. Ook werd deze toren gebruikt om politieke gevangenen op te sluiten.
|
De ‘drie zusters’ zijn drie prachtige middeleeuwse huizen in Tallinn. Het zijn koopmanshuizen, die tegelijkertijd dienst deden als woonhuis en opslagplaats. De drie huizen staan naast mekaar en zijn tegenhangers van de ‘drie broeders’ in de Letse hoofdstad Riga. Op dit moment huist er een prachtig maar ook prijzig boetiekhotel in. Sint Olafskerk schijnt ooit de grootste van Europa te zijn geweest. De toren is 124 meter hoog. Een oude legende vertelt dat de kerk gebouwd werd door een mysterieuze handwerkman, om meer handelaars naar de stad te lokken. Als de stadsbewoners zijn naam verborgen hielden, zou hij gratis werken. In werkelijkheid komt de naam van de Noorse koning Olav Havalsson. De kerk staat er al sinds 1267, maar sommige gedeelten zijn niet nieuwer, zoals het 19de eeuws interieur. Kerk van de Heilige Geest, is een protestantse kerk in het centrum van de Estse hoofdstad. De kerk werd in het jaar 1300 opgericht. Eerst was het een katholieke kapel die in de 16de eeuw omgevormd werd tot een protestantse kerk. Het is de kleinste kerk in Tallinn die uit de Middeleeuwen stamt. Raekoda (stadhuis) vinden we op het mooie Raadhuisplein, het middelpunt van de stad. Het stadhuis is het enige gotische raadhuis van de Baltische landen, dat bewaard gebleven is. Op de achthoekige toren, aan de oostkant van het stadhuis, staat Oude Thomas, een windvaan. Oude Thomas is één van de stadshelden. Het fraaie interieur stamt nog uit de Hanzetijd. Opvallend is de grote minarettoren
|
Vlakbij het stadhuis vind je ook de oude apotheek, die al meer dan zeshonderd jaar bestaat. Niemand weet wanneer de apotheek gebouwd werd, maar in 1422 was ze al aan haar derde eigenaar toe.
|
Een
deel
van de stad is gebouwd op de Domberg of Toompea. Hier
hebben achtereenvolgens de Denen en de Duitsers een burcht gesticht. De
belangrijkste bezienswaardigheid
op de heuvel is Pikk Hermann, Lange Herman. Dit is met zijn 48 meter de
grootste van de drie overgebleven torens van de oude burcht, uit
de 14de eeuw. Grote delen van het oorspronkelijke slot zijn
afgebroken om plaats te maken voor het roze kasteel van Catharina de
Grote, slot Kadriorg of Catharinadal. Tegenwoordig is dit de presidentiële
residentie en de zetel van het parlement. Tegenover dit kasteel
staat de opvallende orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal met zijn uienkoepels.
Nevski was een Russische krijgsman uit de 13de eeuw die een groot deel
van Estland had veroverd. Door het precies tegenover het kasteel te
plaatsen wilde de tsaar tonen wie er de echt macht had.
|
De Alexander Nevsky-kathedraal is een orthodoxe kerk op de Toompea in Tallinn. De kathedraal in Russische stijl werd gebouwd tussen 1894 en 1900, toen Estland deel uitmaakte van het Russische rijk. De grote koepelkerk is opgedragen aan de heilige die in 1242 de Slag op het Ijs leidde en de Duitsers versloeg. Veel inwoners van Tallinn vinden de kerk maar niets, omdat hij hen aan de Russische bezetting doet denken. |
Riigikogu is de benaming van het parlement van Estland. Het parlement is gevestigd in een gebouw dat onderdeel is van het Toompeakasteel (Toompea loss). Tallinn telt nog verschillende kerken.
|
Dominicaans klooster werd gesticht in 1246 en is daarmee één van Tallinns oudste gebouwen.
|
Vanaf de 13de eeuw werden de stadsmuren van Tallinn steeds meer uitgebreid. De stadsmuren zijn drie meter dik, 16 meter hoog en heeft 46 verdedigingstorens. De helft van de muur staat er nog, en op verschillende plaatsen kun je er zelfs opklimmen.
|
Sint Petersburg Russische stad aan de rivier de Neva waarvan de naam in 1914 werd veranderd in Petrograd, vervolgens in Leningrad in 1924 en uiteindelijk weer in Sint-Petersburg in 1991. Kerk van de Verlosser op het Bloed is een Russisch-orthodoxe Kerk, gelegen aan het Gribojedovkanaal. De kerk staat ook bekend als de Heiland op het (verspilde) bloed maar de officiële naam is Kerk van de Wederopstanding van Jezus Christus. Er zijn echter ook nog andere combinaties van namen en vertalingen daarvan in omloop. De kerk is gebouwd op de plaats waar tsaar Alexander II is vermoord op 13 maart 1881 (1 maart volgens de juliaanse kalender). Na zijn dood is tussen 1883 en 1907 deze kerk verrezen. In de kerk bevindt zich een schrijn ter ere van de vermoorde tsaar precies op de plek van de moord.
|
De Izaäkkathedraal is de vierde kerk met die naam die in deze stad werd gebouwd. De huidige kathedraal is met haar koepel prominent aanwezig in de skyline van Sint-Petersburg. De kathedraal ligt aan het Izaakplein. Dit laat-neoclassicistische gebouw is vooral bekend om zijn prachtige interieur met zuilen, pilasters, vloeren en monumenten in veelkleurig graniet en marmer.
|
De Petrus- en Pauluskathedraal is een kathedraal gelegen in de gelijknamige Petrus- en Paulusvesting. Tussen 1712 en 1733 werd in de Petrus- en Paulusvesting de barokke kathedraal gebouwd. De kathedraal werd vernoemd naar de apostelen Petrus en Paulus, die de status van heiligen hebben binnen de Russisch-orthodoxe Kerk, en was de eerste stenen kathedraal van de stad. De torenspits is 123 meter hoog en bevat een engel die een kruis boven haar hoofd houdt. Deze engel is tevens een van de belangrijkste symbolen van Sint-Petersburg.
|
Citytrip, met verschillende stopplaatsen. Enkele sfeerbeelden van Academie of Arts, Egyptische brug, de Neva rivier, vuurtorens, St. Vladimir katedraal, ...
|
Peterhof, ook wel Petrodvorets en Petergof genoemd is een voorstad van Sint-Petersburg. De stad werd voor het eerst in de geschiedenis genoemd door tsaar Peter de Grote in 1705: hij merkte de gunstige ligging van deze plaats op voor de scheepvaart. Later besloot hij op deze plek een paleis te bouwen naar het voorbeeld van het Paleis van Versailles. Na dit paleis volgden er meer. In 1917 kwam er een einde aan de macht van de Russische tsaren en werd het paleizencomplex staatsbezit.
|
Alles wordt in gereedheid gebracht voor het bezoek van president Poetin. |
De Baltische zee om 12 uur 's nachts (middernachtzon).
|
Kopenhagen Strøget is de bekendste winkelwandelstraat van Kopenhagen. Ze loopt van Rådhuspladsen tot Kongens Nytorv. Strøget bestaat eigenlijk uit verschillende straten en pleinen met elk hun eigen naam.
|
LEGO is een Deense speelgoedfabrikant van gekleurde kunststofblokjes en -figuurtjes. Het familiebedrijf is de grootste speelgoedfabrikant van Europa. LEGO heeft al twee keer de prijs "speelgoed van de eeuw" gewonnen. De naam "LEGO" refereert inmiddels niet alleen aan de fabrikant zelf, maar is een soortnaam voor het speelgoed geworden.
|
Kongens Nytorv (Het nieuwe Koningsplein) is een plein in het centrum van Kopenhagen. Het werd in 1670 aangelegd door koning Christiaan V bij de uitbreiding van de stadsomwalling.
|
De Frederikskerk, in de volksmond ook bekend als Marmeren Kerk (Marmorkirken), is een luthers kerkgebouw. De kerk in het Kopenhaagse district Frederisstaden werd in 1740 ontworpen door de Deense architect Nicolai Eigtved en was bedoeld om het 300-jarig regeringsjubileum van het Huis Oldenburg op te luisteren.
|
Amalienborg
in Kopenhagen is de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van
Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun families. De
gebouwen dateren van omstreeks 1750. Sinds 1794 wordt het paleis
gebruikt als koninklijke residentie. De vier vleugels van het paleis
liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. Tussen de
open ruimte is over het water het operagebouw van Kopenhagen te zien;
aan de tegenoverliggende zijde de Marmerkerk.
|
St.
Alban church |
Kastellet is een vestingwerk in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. Deze dragen de namen Koningsbastion (Kongens Bastion), Koninginnebastion (Dronningens Bastion), Gravenbastion (Grevens Bastion), Prinsessenbastion (Prinsessens Bastion) en Prinsenbastion (Prinsens Bastion). In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen. De kleine zeemeermin
(Den lille Havfrue) is een beroemd sprookje van de Deense schrijver Hans
Christian Andersen, dat voor het eerst is uitgegeven in 1836. |
Nyhavn ("Nieuwe Haven") is een haven in de
Deense hoofdstad Kopenhagen en een belangrijke toeristische trekpleister
van de stad. Aan de haven zijn veel restaurants en bars te vinden met
vooral zomers overvolle terrassen. Ook onder de lokale bevolking is
Nyhavn een populaire uitgaansplaats. Bovendien is het de aanlegplaats
voor een aantal rondvaartboten. De oudste huizen die hier te vinden zijn
zijn meer dan 300 jaar oud. Het oudste, op nummer 9, werd gebouwd in
1681. De haven werd in opdracht van koning Christiaan V gebouwd en heeft
een tijd een slechte reputatie gehad vanwege de vele bars en cafés voor
zeelieden met het bijbehorende vrouwelijke vermaak. Dichter en
sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in verschillende huizen
aan Nyhavn gewoond.
|
Stadhuis, Art center, Christiansborg slot, Church of Holmen, ...
|
De Rundetaarn of Rundetårn ("ronde toren") bevat de oudste sterrenwacht van Europa; deze is nog steeds in gebruik. De spiraalgang, 192 meter lang en 4,5 meter breed, heeft geen treden maar een oplopend pad dat in 7,5 windingen om de holle kern naar boven loopt. Vroeger liep dit pad door tot aan het astronomisch observatorium, maar het laatste gedeelte heeft nu gewoon trappen. Op de muur aan de voorzijde van de toren staat een vergulde rebus, die waarschijnlijk door de koning zelf is bedacht. De rebus kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, maar men gaat ervan uit dat er staat geschreven: "Leid God, de juiste leer en rechtvaardigheid in het hart van de gekroonde koning Christian IV, 1642".
|
De Trinitatis kirke werd ingehuldigd in 1656 als kerk voor de professoren en studenten van de universiteit. Vandaag dient het als gewone parochiekerk. De naam komt voort uit de Heilige Drie-eenheid, maar het wijst ook op het feit dat, in combinatie met de ronde toren, deze constructie diende als kerk, sterrenwacht en universiteitsbibliotheek.
|
Even op rust komen...
|
Streets of Copenhagen
|
Zonsondergang op de Baltische zee
|
Terug aan wal, Warnemunde - Antwerpen
|